Boktips - Turbeskrivningar
Långfärdsskridskoåkning på skridsko av Rolf Gezelius utgiven av Wahlströms (ISBN 91-32-32111-2) ny upplaga hösten 1996. Överlägset bästa boken om långfärdsåkning. Här finns också ytterligare litteraturlista. Reviderad version 2001 (ISBN 91-32-32633-5).
På skridskor i östra Svealand av Rolf Gezelius med kartor av Torbjörn Peters utgiven av Rabén Prisma. 1:a upplagan 1985 (ISBN 91-518-1835-3), 2:a reviderade upplagan 1994 (ISBN 91-518-2703-4).
Detta är Stockholmsåkarnas stora guidebok med 75 turbeskrivningar, sevärdheter och praktiska tips för skridskoturer kring Stockholm.
Östgötavatten - guidebok för långfärdsskridskoåkare av Krister Valtonen och Peter Dahlén utgiven av Tjåmuhas InfoMedia 1996 (ISBN 91-630-4845-0).
Välskriven och trevlig guide till skridskovattnen i Östergötland. Innehåller utöver rena turbeskrivningar även beskrivningar av sevärdheter och små annekdoter. Överskådliga och tydliga kartor finns i en speciell kartdel som medföljer.
Långfärdsskridsko om långfärdsåkning och iskunskap av Åke Fellbom utgiven av Aldus/Bonniers 1970. Köpes hos: Antikvariat.
En skrift i fickformat på 93 sidor. Boken täcker de flesta områden inom långfärdsskridsko åkning från utrustning, säkerhet, is, turer, iskunskap, skridskosegling till var finns isen i Sverige? Boken beskriver också en skridskotur till Åland från Stockholms skärgård som genomfördes en kall vinter 1958. Den tar upp den oro man kännde för kärnkraftsutbyggnaden och hur den skulle påverka skridskoisarna med varma kylvattenutsläpp.
Färdmän från isarna Text Jan Sundfeldt, Foto Tore Johnson. Utgiven av Forum 1964. Köpes hos: Antikvariat
Inbunden eller häftad på 145 sidor med foton i svartvitt och färg. Detta måste vara kultboken för den skridsko/isintresserade. Boken har en självklar plats i skridskobiblioteket. För att få perspektiv på sitt eget skridskoåkande efter till exempel en hård dag ute isarna kan man läsa om ett säljaktlag från Bergö i Österbotten "i Fälan". I mitten av mars startade de i dragselarna med fälbåt, kälkar och en till synes enorm utrustning efter sig. De hoppades finna passager i isen så de kunde segla vissa sträckor av sin färd mot sälförekomsterna, men därav blev inte mycket: under de tre veckor Jan S. och Tore J. var med fick de segla en dag. Enda sättet att ta sig fram var alltså att släpa de tunga bördorna över isvallarna, kilometer efter kilometer. På kvällarna slog de läger på isen bredde ut fälmattorna i båten och spände över tältduken. Värmen kom från ett primuskök men detta förmådde inte höja temperaturen så värst många grader. Isskruvningen kan komma plötsligt och männen måste ständigt vara på sin vakt, redo att föra fälbåten och kälkarna i säkerhet. Det gäller att hålla sig ovanpå flaken när isblocken kommer rullande. De strapatser som säljägarna upplever för tanken till de stora polarfararna. Det märkliga är att den ödsliga, nästan arktiska värld med enorma isvidder och snöstormar som här skildras har vi alldeles inpå våra egna kuster. Boken handlar om en av de sista fälorna som genomfördes 1963. Boken finns även publicerad på Bergös hemsida.