Skridskosegling

Bli medlem i vår idrott issegling. Helt frivilligt och uppskattas av oss skridskoseglare då du samtidigt stödjer vår idrott.  
Kostnadsfritt för medlemmar i SSSK och enkelt att registrera dig här!

Idrotten skridskosegling är klubbens "kärnverksamhet"

SSSK är ansluten till Svenska Isseglarförbundet sedan det bildades 1906. Det är en idrottsgren inom issegling som vi kallar för skridskosegling. Vi seglar och tävlar på naturis med flera klasser och även med skidor när det är snö på isen. Definitionen "skridskosegling" stämmer inte helt med vår verksamhet.

Klasserna idag är

  • Draksegel, det gamla klassiska skridskoseglet från början av 1900 talet men idag givetvis förfinat med moderna material.
  • Kitewing ett varumärke som kom i mitten av 90-talet. Idag det vanligaste seglet. 
  • Konstruktionsklass där den vanligaste är "Vinge" där man står inuti.
  • Vintervindsurf. Precis som det låter en vindsurfingrigg i kombination med isbräda eller snösläde.
  • Kite dvs samma som används på vattnet, en skärm med långa linor. Används med fördel på snö. Ingår i konstruktionsklassen.

Sedan 2009 finns alla klasserna representerade i ett nationellt klassförbund som heter Sällskapet Skridskoseglarna se skridskoseglarna.se

Hur många skridskoseglare finns det i SSSK? Definitionsmässigt är alla SSSKare skridskoseglare och har möjlighet att vara med. Antalet aktiva är någonstans mellan 20-50 medlemmar.

Idrotten skridskosegling är den enda klassen inom issegling som idag växer. Framförallt med nya klasser och även att små segel nu har börjat produceras så att även barn kan vara med.Ändrad 2016-11-11